sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Käsityön juhlavuosi 2013


Luin päivän lehdestä, että vuosi 2013 on julistettu käsityön juhlavuodeksi. Näin ovat päättäneet Taito ry (täyttää 100 vuotta) ja Suomen käsityömuseo (täyttää 125 vuotta), ja he aikovat tuottaa verkkohistoriikin suomalaisesta käsityöntaidosta ja siitä kaikesta työstä, mitä perinteen jatkumiseksi on tehty. Lisää tietoa saa verkkosivuilta www.käsityöelämässä.fi

Ei siis muuta kuin puikot heilumaan, värttinät kehräämään, koneet surraamaan ja luomaan uutta, ihanaa käsityötä. Mikäs sen sopivampaa, vaikka tuo Boros-huivi tuijottaakin miuta hivenen pahasti (olen antanut sen olla rauhassa pari päivää jotta saan kerättyä innostusta). Tikkausta on siihen ilmestynyt vasta vähän alle puoli metriä, joten matkaa on vielä jäljellä.

Ahkerat Arskat
(Hardworking Brother in Ravelry)Mitä: Perussukat miehelle/oma ohje
Miten:
Sukkapuikko 3 mm
Mistä:
Seitsemän Veljestä, sininen, musta paksu nimetön jämälanka ja sen jatkeeksi musta Isoveli
Menekki: sinistä vähän alle 150 gr, mustaa kaiketi n. 100 gr


Voi voi… Näiden kanssa sitä saikin suhrailla. Ensin tein tuosta samasta sinisestä Seiskaveljestä perus-sukan, eli ei mitään hienouksia, raitoja tai muuta sellaista. Valitettavasti kyseinen sukka osoittautui liian pitkäksi. Iskä kyllä sanoi, että voi pitää sellaisia sukkia, mutta en mie halunnut lahjasukkien olevan sopimattomat. Oli siis aloitettava alusta.

Päätin tehdä varteen paksummasta jämälangasta raitaa ja neuloa jalkapöydän kohdalle A-kirjaimen (veljen nimi alkaa A:lla). Siihen käytin mallina kirjailukirjaimia, jotka muokkasin itse sopiviksi ruutupaperin ja kynän avulla. Tästäkään ei tosin selvitty ongelmitta... Ensin luin väärin itse luomaani kaaviokuvaa ja jouduin purkamaan (olin jo puolessa välissä). Paksumpi lanka aiheutti myös omia ongelmiaan ja mietin jo, että hyvästä tarkoituksesta oli tulossa katastrofi. Lisäksi toisen sukan kohdalla jämämusta loppui! Ei muuta kuin lankakauppaan hakemaan jotain samantyylistä, ja päädyin Isoonveljeen. Vaikeuksien kautta voittoon, sillä olen hyvin ylpeä näistä sukista.

Vielä en ole kuullut, ovatko nuo pidettävät vai eivät. Persoonalliset ainakin, sillä A-kirjaimet tuntuvat kohokuviolta paksusta langasta johtuen. Mikäli joku haluaa kuviomallin A-kirjaimesta, kommentointi kannattaa. (<- johtuu kirjoittajan laiskuudesta. Kuvio on aika sotkuinen ja se pitäisi piirtää uudestaan)

Ahkerat Arskat – ohje:

1) Luo 80 silmukkaa (20 s/puikko) ja neulo 2 oikein 2 nurin-joustinneuletta varteen.
2) Neulo 10 kerrosta mustaa sekä sinistä ja mustaa vielä uudestaan. Sen jälkeen mustaa 20 kerrosta ja taas 10 kerrosta vuorotellen sinistä, mustaa ja sinistä.
3) Neulo kantapohja sinisellä (kantalapussa 40 kerrosta) ja nosta 18 silmukkaa kummaltakin puolelta. Tee ennen kiilakavennusta 1 välikerros, jolla saat yhden puikon irti työstä.

4) Kiilakavennuskerroksia on 10, joiden väliin tulee yksi välikerros.
5) Neulo suoraa 6 kerrosta ja sitten kuvio mustalla (26 kerrosta). Sen jälkeen tulee suoraa vielä 8 kerrosta.
6) Kärkikavennuksessa kavennuskerroksia on 10, joiden väliin tulee 9 välikerrosta. Kärkikavennustyylini on sädekavennnus, jossa jokaiselta puikolta katoaa kaksi silmukkaa. (Puikolla on 20 silmukkaa: Kavennetaan silmukat nro 9 ja 10 yhteen sekä 19 ja 20. Välikerros, ja sitten seuraavalla kavennuskerroksella kavennetaan silmukat nro 8 ja 9 sekä 18 ja 19, jne.)
7) Katkaise lanka, vedä tiukaksi sukan sisälle ja päättele hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)