tiistai 26. helmikuuta 2013

Viimeiset

Sain töitä, jipii! Sen takia tosin hiihtoloman suunnitelmat peruuntuivat, mutta mies lähti Slinnaan ja myöhemmin vanhempiensa luona käymään. Sillä välin mie nautiskelen hiljaisesta kämpästä ja ylhäisestä yksinäisyydestä... Ja töiden tekemisestä ja neulomisesta. Mitä muuta immeinen lomaltaan kaipaisikaan?
Sitten asiaan:Kirjava
(Stripe Mixture in Ravelry)
Mitä: Perussukat naiselle/oma ohje
Miten:
Sukkapuikko 3 mm
Mistä:
Seitsemän Veljestä, turkoosi, tummansininen ja valkoinen
Menekki: turkoosia 140 gr, tummansinistä 70 gr ja valkoista 55 gr => yht. 265 gr
Miten pitkään: 5 viikkoa


Valmistuin restonomiksi marraskuussa, ja äiskä toi valmistujaistilaisuuteen miulle sukkalangat. Yllätyin, kun pussissa oli kahden sijasta kolme eri lankaa! Turkoosi kuulemma voisi olla pohjavärinä ja muita saisin soveltaa miten huvittaa. Vähän epäilytti kun ryhdyin neulomaan, mutta ajattelin antaa puikkojen viedä. Äiskällä on värisilmä kohdallaan, sukista tuli ihanan pirteät. Erityisesti sukkien valmistumista vauhdittivat käsityöblogien lukemiset 14. tammikuuta, ja sukkapari tulikin valmiiksi kahden päivän päästä. Oli se aikamoinen loppukiri (sormeni muistavat vieläkin), kakkossukkaa kun oli maanantaina valmiina vasta tuon verran:

 
Neulominen ei valitettavasti sujunut kovinkaan ongelmitta: Aluksi tein perussukat 64 silmukalla, mutta paljastui, että ne olivat vähän liian tiukat. Jouluaattoon oli siinä vaiheessa kaksi päivää ja työn alla oli vasta ensimmäinen sukka. Hätäpäissäni purin koko kantapään ja lisäsin siihen silmukoita niin, että kahdella puikolla oli 20 silmukkaa ja kahdella lopulla 16.
Myös värien vaihtumisen kanssa oli ongelmaa, eli tein ihan ekassa sukassa (versio joka jäi lipastoon häpeämään) värinvaihdon jalan alle. Eipä tuntunut hirveän kivalle kun kävelin valmiin sukan kanssa testikierrosta.
Jouduin siis myöntämään tappioni ja rauhoittumaan joulunpyhiin ja uudenvuoden odotukseen. Äiskän sukat olisivat sitten ensimmäiset neulottavat seuraavana vuonna, ja ne tekisin kokonaan 20 s/puikko... Positiivinen kun olen, ajattelin vain, että sain itselleni mallikappaleen tällaisesta kirjoneulesukasta.
Yllä ompi vertailukuva: Vasen sukka neulottu 20 s/puikko, oikea 16 s/puikko. Oikeanpuoleinen ”häpeäsukka” majailee nyt lankalipastoni alemmassa kerroksessa ja odottaa malliksi pääsemistään. On se kyllä ilo katsoa.

Kantapäätä mietin aluksi myös raidalliseksi, mutta annoin sen idean olla, jotta sain raidat jatkumaan tasaisesti sen jälkeen. Valmiit sukat olivat niin ihanat, että oli melkein sääli laittaa ne piiloon prässäytymään sohvan alle (joo, en pingota tai höyrytä sukkia, prässäilen vain ja pakettiin).


Sukkaohjeita en muuten enää kirjoittele näihin päivityksiin, vaan linkittelen jokaisen perussukan ohjeen tähän päivitykseen. Se on kuitenkin perussukan ohje, joka on muuttunut sukista riippuen, mutta tämä on se loppuunsa hiottu ja viimeistelty versio.

Kirjava – ohje:

Varren pituus: 25 cm
Päkiän ympärys:
21 cm
Jalan pituus:
26 cm

Koko sukan pituudelta värien kanssa leikitään seuraavasti: Viisi kerrosta turkoosia, väri vaihtuu siniseksi. Viisi kerrosta sinistä, väri vaihtuu turkoosiksi. Ja jotta tekeminen olisi haastavaa, joka kolmas kerros on valkoinen.
Kun ensimmäisen sukan varsi on tehty, neulotaan vielä yksi puikollinen turkoosia, jotta saadaan värinvaihto pois jalan alta. Toisessa jalassa värinvaihto aloitetaan aiemmin, kukin versionsa mukaan.

1) Luo 80 silmukkaa (20 s/puikko) ja neulo 2 oikein 2 nurin-joustinneuletta varteen.
2) Neulo 70 silmukkaa.
3) Neulo kantalappu kokonaan turkoosilla (30 kerrosta) ja nosta 18 silmukkaa kummaltakin puolelta. Tee ennen kiilakavennusta 1 välikerros, jolla saat yhden puikon irti työstä.
4) Kiilakavennuskerroksia on 5. Jokaisen kavennuskerroksen väliin tulee yksi välikerros.
5) Neulo suoraa osaa 55 kerrosta niin, että neulot 2 oikein 2 nurin-joustinneuletta jalkapöydän päälle.
6) Kärkikavennuksessa kavennuskerroksia on 18, eikä lainkaan välikerroksia. Tämä siksi, ettei kuvio kärsi. Jokaiselta puikolta katoaa 1 silmukka/kerros, usein puikkojen välistä tai sitten puikon 2 viimeistä. Kuvion mukana kuitenkin mennään. Käytin kaikkia kavennussilmukoita, oikeata ja nurjaa kavennusta sekä ylivetämiskavennusta, kutakin tilanteen mukaan.
7) Katkaise lanka, vedä tiukaksi sukan sisälle ja päättele hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)