perjantai 10. helmikuuta 2017

Kirja-arvostelu - Kaikki lähti lapasesta

Kirjan otsikko kertoo kuinka helposti neuloosi voi iskeä: siitä yhdestä neuleesta se lähti, eikä paluuta enää ollut...


Kaikki lähti lapasesta

Kirjoittanut: Mari Muinonen ja Suvi Simola
Julkaistu: 2011
Kustantaja: Teos

"Neulomisen sietämätön keveys on suhteellista, rauhallisuus riippuu työn etenemisestä, pinna saattaa kiristyä äärimmilleen. Neljättä kertaa silmukkaluvun täsmäämättömyys saattaa aiheuttaa kuumia tunnereaktioita, mutta useimmiten neuloja ratkaisee ongelman joko luomalla soveltaen oman ratkaisunsa tai purkamalla ja neulomalla vielä viidennen kerran."
- Neulojan kädet ja mieli (s. 165)

Saatetekstien jälkeen kirja käsittää lähinnä neuleohjeita, joiden välissä on muutamia kirjoitettuja tekstejä neuletarvikkeista, tavoista sekä neulomisesta itsestään. Teksteissä on lisänä kommentteja ilmeisesti blogien lukijoilta/ravelry-kavereilta, ja ne piristävät neuloja-lukijan mieltä. Kirjan lopussa on luettelo lyhenteistä sekä tarvittavista neuletekniikoista sekä tietenkin langoista. Plussana myös lopussa sijaitsevat muutamat sivut muistiinpanoille.


Neuleohjeet näyttävät kovin pitkiltä, mutta tuntuvat selkeiltä (en ole vielä yrittänyt neuloa ainuttakaan, ihastellut vain). Suurin osa kirjan neuleista on saumattomia, mikä voi madaltaa aloittelevan neulojan kokeilukynnystä. Kuvat ovat isoja ja neuleet esittäytyvät niissä mainiosti. Ohjeen otsikkoaukeama sisältää tiedot koosta, langasta, puikoista ja tarvikkeista sekä tiheydestä. Kotimaisten nimien lisäksi on annettu pieni kuvaus neuleesta itsestään suomalaisella ytimekkyydellä höystettynä ja lankavinkeillä koristeltuna

Ohjeet koostuvat pääosin tyköistuvista paidoista, liiveistä ja tunikoista, joiden kanssa tarjoillaan pipo-otuksia, pari lapasia sekä mielenkiintoinen Kiedo-huivi joka kutkuttelee ainakin allekirjoittaneen puikkosormia. Omat suosikkini olivat Tomppo-paita ihanan jarrulenkin myötä sekä Muikkuset-korvaläppäpipo. Paju houkuttelisi ensimmäiseksi neulepaidaksi, siinä kun ainoat saumat ovat kainalossa ja esimerkkineule on niin ihanan houkuttelevan vihreä.

 
Kuvatessani blogia varten kirjaa olen kiitollinen kovista kansista ja tukevasta nidonnasta. Tällainen kirja on myös hyvä jättää auki neuloessa, eikä se tarvitse erikseen painoja sivun reunaan pysyäkseen auki. Tällaisella pikkujutulla on yllättävän paljon merkitys, joten kiitos siitä~!

Eräs erikoisuus tässä teoksessa muihin verrattuna on se, että kirjoittajat myöntävät sen vaatineen aikamoisen urakan sekä runsaasti kahvia. Niinhän se on, että neulojaa seuratessa työ vaikuttaa helpolta sekä nopealta, mutta kukaan ei ole näkemässä kaikkia purettuja töitä - jostain kumman syystä. Rehellisyys on todellakin plussaa, sillä ruusuinen kuva käsitöitä tekevästä ihmisestä jolla kaikki onnistuu ei yleensä ole kovinkaan realistinen. Ja silti me rakastamme neulomista - neuloosi kun on tautina/addiktiona kuitenkin todella nautinnollinen?


On selkeää, ettei tämä ole vain kirja täynnä ohjeita, vaan neulonnan kautta syntynyt kuvaus neulojan sisimmästä. Eikä siihen sisimpään voi olla samaistumatta.

---

Suosittelenko?
Kyllä, kirja on hyvä ja selkeä aloittelevallekin neulojalle.

Haluanko?
Tosiaankin, vaikka olisihan se hupsua ostaa kirja vain kolmen ohjeen tähden (hah!)

Muuta sanottavaa

Kirjan oma blogi: Nyt lähti lapasesta!
Marin blogi: MadeByMyself
Suvin blogi: 50villapeikkoa ja suviknits.com (englanniksi)

Valitettavasti ylläolevista blogeista ainoastaan Suvin suviknits on elossa ja Mari jatkaa Ravelryn puolella tikru-nimellä neulomista edelleen vaikka ei bloggailekaan kauheasti enää.

Myöskään aina ei voi tehdä täydellistä jälkeä. Kirjan errata - eli virheiden korjaussivusto löytyy täältä. Uskon kuitenkin, että kyseessäolevat virheet kiusaavat enemmän kirjoittajia kuin neulojia. Suotakoon heille heidän inhimillisyytensä anteeksi ja kiitetään sen sijaan ihastuttavasta kirjasta.

~Ricchan~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)