sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Tuulahdus 20 vuoden takaa

Kuluneen viikon aikana ystäväni on suorittanut asunnossaan suursiivousta, ja löysi kaappien syövereistä kaiken näköistä tavaraa.
Mikä tuo minut kuvioihin on se, että kaapin olivat syöneet paljon erilaisia puuvillakankaita, jotka diilasin pikkuserkulleni, joka on innostunut tilkkutöistä (on ehkä vähän tilkkutyökirppu minuakin nipistänyt), mutta kaapista löytyi myös valtava kassi täynnä neulelankoja, osa vieläpä täysin iskemättömiä.
Ystäväni sanoi lopettaneensa neulomisen joskus 20 vuotta takaperin, joten langatkin on vähintään yhtä vanhoja :D
Tarkistin ainakin novitan Faunan, ja se on lähes antiikkia :D
Sitä tuotettiin joskus 70- 80- luvuilla.
Tämän aarteen sain kotiin kannettavakseni.
 Kuvassa näkyy n.
-12 kerää luonnonvalkoista Novitan Helena lankaa 100% polyacryl
- Kerä 7 veljestä kirjavaa lankaa (nykyään kulkee nimellä nostalgia?) Mutta tämä on ihan aito tapaus :D
- Vyyhdellinen vaaleanpunaista tuntematonta lankaa + kaksi kerittyä kerää samaa lankaa
- 4 vajaata kerää (luultavasti seiskaveikkaa)
- 2 kerää kermansävyistä valkoista purkulankaa
- 2 vajaata kerää sinistä tuntematonta lankaa, josta toisesta jo tulossa lapanen kuvassa :D
-1 1/3 kerää Novitan vihreää Fauna lankaa
-1 vajaa kerä keltaista mysteerilankaa
- 1 vajaa kerä sekaväristä lankaa, joka on kuvaan mennessä kääntynyt pipoksi ja 1 vajaa kerä harmaanvihreää puuvillalankaa
 Hauskaa tässä oli myös se että kaikki langat oli pakattu suureen Vaatehuoneen muovikassiin.. Kuinka Retroa :)


Kuvassa lapanen vajaasta sinisestä lankakerästä.
Olen mieltynyt lapasissa tekemään tuon peukalokiilan. Lapasista tulee niin paljon istuvammat käteen kun jos vain jättäisi peukalon mentävän reiän neuleeseen. Lanka on varmaankin täyttä villaa, koska se on hieman karhean tuntuinen ja hieman ehkä jopa kutittavakin.
Kämmenselkään olen tehnyt tlösalaisin tulevia hirvensarvi palmikoita ( Ohje Neulojan suuri silmukkakirja, sivu 117) yllättävän nopea lapanen on kuitenkin tehdä, tämän aloitin eilen illalla ennen töihin lähtöä, ja nyt se on peukaloa vaille valmis :)

Aiemmassa blogitekstissä oli meneillään kaulahuivi ja glitterlangasta pipo, no pipo on valmistunut jo viime maanantaina, mutta en vain (laiskuuttani) saanut aikaiseksi kirjoittaa asiasta tänne :D

Koska neule oli sellainen ennalta suunnittelematon päähänpiso, niin kavennukset eivät tulleet kovin kauniisti noihin palmikoihin nähden. En ole koskaan tehnyt työtä, jossa on palmikkoja ja kavennuksia samaan aikaan saati että joutuisi miettimään kavennusta palmikon kohdalla :D
Mutta kai siitä nyt jonkinnäköinen sätös sitten tuli ja minusta palmikko kuitenkin melko nätti :)
Pipo on kuitenkin jotakin vailla, mutta en ole vielä keksinyt mitä siihen laittaisin lisukkeeksi.


Syksyyn on kuulunut toki muutakin kun pipoja ja lapasia, ja yksi erikoisemmista tilauksista oli Kravaatti. Asiakas toivoi vihreän eri sävyjä, muttei sanonut mitään materiaalista, haluaako puuvillaisen vai villaisen tai että tulisiko olla minkäänlaista kuviota. Lankaa metsästäessäni törmäsin minun silmääni miellyttävään lankaan, jossa oli hyvän värisiä vihreitä sävyjä, mutta myös hieman turkoosia ja ruskeaa. Siitä langasta päätin tehdä kravaatin, ja asiakaskin oli oikein tyytyväinen värivalintaani.

Työ oli mielenkiintoinen, koska en ole koskaan neulonut kravaattia ja sen toteutus tapahtui lähinnä yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä toimii ja mikä ei.
Päädyin tekemään aloituksen samaan tapaan kuin kärjestä neulottavissa sukissa ja joka toinen kierros lisäämällä silmukat reunoihin niin kauan ennen kuin saavutan toivotun leveyden.
Seuraavaksi päästiinkin ongelmaan, että missäs vaiheessa tätä kannattaisi alkaa kaventaa? Radikaali kavennus ei tietenkään tullut kysymykseen. Pikkuhiljaa silmukoita pois pelistä vaan ja silmämääräisesti arvioimalla asusteen muotoahan se oli tehtävä. Pelkäsin koko ajan että työ alkaa kieroutua korkkiruuviksi. 
Minun ongelmani pienillä puikoilla ja ohuella langalla on se, että tahdon neuloa aina vähän liian tiukkaan.


Tässä hieman mallia väriskaalasta.
Neuloin tämänkin työn niin kiireellä ja innoissani, että en muistanut ottaa valokuvaa valmiista työstä, mutta josko minä vaikka joskus saisin asiakkaan suostuteltua kuvaan, jossa hän käyttää tätä kravaattia :)
Kokeilin sitä kaulaan itsekkin, ja minusta on mukavaa, kun se jää niin ryhdikkäästi solmun kohdalta :) Kravaatti neulottu siis tuubineuleena. En halunnut että sitä joutuu joka välissä prässäämään reunojen rullautumisen takia :D

Käytetty lanka siis Fame Trend, puikot 2,5.

Villapaita edistyy hitaasti mutta varmasti(ko?), vastaan tuli pieni mutka neuletyylin ja silmukeoiden lisäämisten kanssa hihoissa :D

~Ma-chan~
2 kommenttia:

  1. Millaisia aarteita olet löytänyt! Tuon aikainen 7veikka on laadullisesti paljon parempaa kuin nykyinen. Fauna langan myös muistan, taisi olla melko paksua lankaa ellen väärin muista. Hauskannäköinen kravatti:)

    VastaaPoista
  2. 7veikan laadun kyllä tuntee, kokeilin vanhaa lankaa ja uutta lankaa, niin uusi on paljon karheampaa kuin vanha. Fauna on kyllä melko paksua lankaa. Siitä ehkä pipon tekisi, kun ei ole kuin yksi kokonainen kerä.. Tai ehkä lapaset :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)