keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Ärpäkkäraitoja

Lasten sukkien linjalla jatketaan, tällä kertaa vuorossa on ärpäkän värisiä raitoja kera sysimustan ja raikkaan, kirkkaan valkoisen. Näiden villasukkien väreihin inspiroi aikanaan sukulaislapselle tehdyt villasukat, joista löytyy asennetta. Niiden pohjalta tuli sitten neulottua hurjan energisiä raitasukkia.


Puna-Hemmot
(Puna-Hemmot in Ravelry)

Mikä: Taaperon villasukka, 56 s. (koko 25/27)
Ohje: Mummin opettamaa perussukkaa soveltaen
Puikot: 3 mm sukkapuikot (metalliset)
Lanka: 7 veljestä punainen (549), valkoinen (11) ja musta (10)
Kulutus: Punainen 38 gr, valkoinen 22 gr ja musta 11 gr
eli yht. 71 gr (35,5 gr/sukka)
Aikaa kului: 2 pvää

Näihin pystyin käyttämään hyvin aikaa keväällä 2020. Jostain kumman syystä silloin aika monella tuntui olevan neulominen pääasiallisena ajanvietteenä. Kahdessa päivässä valmista, aika hurjalla tahdilla. Raidat tuntuisivat olevan miulle vähän sama asia kuin kirjoneule: tulee tehdyksi lähes huomaamattaan.

Sukat ovat perinteisellä mummin mallilla: joustinta varressa, hollantilainen kantapää, päällisosassa joustinneule jatkuu ja sitten nauhakavennus loppuun niin, että joustin jatkuu päätyyn saakka. Kivaa ja helppoa, tulee oikein istuvat sukat jotka tarvittaessa venyvät lapsen jalan kasvaessa. Pituushan ei juuri muutu, pohja on noin 16-17 cm pituinen kaiken kaikkiaan.

Uusimmassa Suuri Käsityö-lehdessä (4/2021) oli muuten Laitisen Niinan Kevättä rinnassa-mallissa käytetty tätä samaa nauhakavennus-tekniikkaa sen sijaan, että kärki olisi neulottu sileää, niin kuin monissa muissa samantyyppisissä malleissa. Olin ihan täpinöissäni: onkohan hänenkin isoäidillään ollut samanlainen tapa tehdä istuvia sukkia? Sitten heräsi viielä huikeampi ajatus, että olivatkohan meidän isoäitimme neulesiskoja* aikanaan? Se olisi aivan mahtavaa! <3


Kelta-Hemmot
(Kelta-Hemmot in Ravelry)

Mikä:
Taaperon villasukka, 56 s. (koko 25/27)
Ohje: Mummiin opettamaa perussukkaa soveltaen
Puikot: 3 mm sukkapuikot (metalliset)
Lanka: 7 veljestä keltainen (268), valkoinen (11) ja musta (10)
Kulutus: Keltainen 31 gr, valkoinen 19 gr ja musta 10 gr eli yht. 60 gr (30 gr/sukka)
Aikaa kului: 3 pvää

Nämä pirteät, kevään väriset raidat pääsivät puikoille toukokuussa ja niistä tulikin itse asiassa vuoden 2020 toiseksi viimeiset villasukat - sekä toiseksi viimeinen valmis työ. Niin siinä vain käy, että kun elämänmuutos kolkuttaa ovelle, harrastukset jäävät. Onneksi vain väliaikaisesti.

Muutimme puolisoni kanssa uuteen kaupunkiin 2020 keväänä. Silloinen kotikaupunki vaihtui kolme kertaan isompaan versioon, virallinen valmistuminen merkonomiksi tapahtui muutama päivä muuton jälkeen, ja sitten olinkin heti seuraavana maanantaina aloittamassa uudessa, vakituisessa työpaikassa. Hurjaa oli vauhti silläkin saralla, vaikka itse sanonkin.

Nyt kun katson taaksepäin, niin olihan se aikamoinen hyppy tuntemattomaan. Silloin yllättävän moni sanoi, ettei olisi uskaltanut omassa elämässään moista toteuttaa. Lähteä nyt uuteen kaupunkiin, ei ystäviä eikä tukiverkostoja. Onneksi oli niitäkin, jotka tuumasivat, ettei sellainen ole este eikä mikään. Eikä se ole ollutkaan.

Kiitos kaikille, jotka olitte tukena tuona keväänä, sekä tietysti muuttoapulaisille. Olette uskomattoman rakkaita ja ihania. Halataan kun tavataan <3

-Ricchan-

*Neulesiskot = Villapesuohjelman Pirjon lanseeraama termi neuleyhteisön jäsenille, jotka rakastavat neulomista ja jakavat samat arvot. Itse me tehdään, mutta yhdessä.

4 kommenttia:

 1. Paljon hyvää siis koronavuodessa... :D Onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
 2. Minun entinen työkaverini, vanhempi nainen (jo eläkkeellä), neuloi lapsillemme villasukkia, kun he olivat pieniä, enkä vielä ollut itse tarttunut uudelleen tähän harrastukseen. Ne sukat olivat aina raitasukkia ja joustinneuletta aina kärkeen saakka päällisosan puikoilla. Todella hyvät ja istuvat jalassa.
  Muutto on aina iso juttu. Itsekin olen muuttanut uusiin kaupunkeihin ja maihinkin, tuntematta ketään mistään. Yleensä aina kuitenkin löytyy joka paikasta ihmisiä, joista tulee hyviä ystäviä tai ainakin sellaisia tuttavia, joiden kanssa viettää aikaa, edes silloin, kun siinä paikassa ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mei mummi menehtyi vähän aikaa sitten ja nyt olen neulonut häneltä kesken jääneitä villasukkia valmiiksi, samalla opetellen tätä hänen kärkikavennustaan. Se ei ole nauhakavennus, vaan jokin versio tähtikavennuksesta.
   Aikaisemmin en ole nähnyt vastaavia sukkia juurikaan missään (nimenomaan niin että joustin jatkuu kärkeen saakka). Ja nyt on tullut jo kaksi vastaan, mikä on ihan mahtavaa. Tulee sellainen kotoisa fiilis sekä muistot mummista nousevat mieleen <3 Sama juttu konttineuleiden kanssa, mummi teki meille kaikille yhteensopivat pipot ja sukat. Eli jokin neuletekniikka voi olla jollekulle pelkkä tekniikka, toiselle avain muistoihin :) Ja siksi haluaisin vaalia näiden tekniikoiden jatkumista sekä periytymistä uusille neulojille.
   ...olipa pitkä vastaus, mutta ehkä sait kiinni ajatuksestani :D

   Muutto on tosiaan aika iso elämänmuutos, olet ollut hurjan rohkea lähtiessäsi jopa toisiin maihin ilman tuttavia *aplodit* :3 Hyvä sie!

   Poista

Kiitos kommentistasi :)