torstai 21. toukokuuta 2020

Sukka-Finlandia 2020, etappi 1 - Ingrid

Sukka-Finlandia 2020 starttasi loppiaisena. Olin silloin vielä joululomalla ja pääsin heti luomaan silmukat puikoille kun ohje kilahti sähköpostiin.


Ingrid
(Ingrid in Ravelry)

Mikä: Palmikkovillasukat
Ohje: Ingrid / Niina Laitinen
Puikot: 4 mm ja 3,5 mm hiilikuituiset sukkapuikot
Lanka: Novita 7 veljestä Pohjola värissä Halti
Kulutus: 122 gr (61 gr/sukka)
Aikaa kului: 4 pvää

Ensimmäinen koitos tämän vuoden Sukka-Finlandiassa oli Niina Laitisen suunnittelema Ingrid. Ohje on ainakin tätä kirjoittaessani (tammikuu 2020) vielä ainoastaan kisaajien saatavilla. Kisaan pystyi liittymään kesken kaiken jos halusi ja osallistumismaksulla sai kaikki hurjan monta ohjetta (6 etappia, lämmittely ja jäähdyttely + bonuslapaset). Martsan juttelut ensimmäisestä etapista löytyvät tämän linkin takaa.

Kun näiden sukkien ohje saapui, ensimmäinen asia mikä osui silmiini oli ohjeen 56 silmukkaa. Eikä tarjolla ollut muita kokovaihtoehtoja. Sillä silmukkamäärällä ja 3 mm puikoilla saan aikaiseksi nelivuotiaalle sopivan sukan, pohdin mielessäni. Sittenpä ajatus pälkähtikin päähäni: otan 4 mm puikot ja kokeilen, minkä kokoiset sukat saisin aikaiseksi. Loistava idea!


Ja näillä mentiin. Olin ostanut halvennuksesta 7veikan Pohjola-lankaa juurikin Sukka-Finlandiaa ajatellen. Malli oli hieman naisellinen yhden palmikon kuvioineen, joten valitsin kanervan värisen Haltin. Jospa nyt syntyisi ajoissa ollessa äiskälle vaikka syntymäpäivävillasukat! Se olisi aivan mahtavaa.

Mallissa ei loppujen lopuksi ollut mitään uutta allekirjoittaneelle. Yhden palmikon kuljetuksia olin harjoitellut jo Legatolla vain viikkoa aikaisemmin, joten ne sujuivat kivuttomasti. Sivuun tuli kiva valepalmikkokuvio joka saatiin aikaan kaventelemalla ja langankierroilla. Taakse tuli suhteettoman kokoinen salmiakki-kuvio ja siihen neulottiin joustinta.


Kantapää oli perinteinen vahvistettu kantapää jossa vahvike jatkui myös pohjassa. Siitä tuli hirmuisen söpön pumpsis olemukseltaan, tykkään kovasti vaikka en vahvennetuista kantapäistä paljoa perusta normaalisti. Palmikoita jatkettiin kiilakavennusten kanssa samaan aikaan, mutta siinä ei tehty välikerroksia. Lisäksi tässä kohtaa ensimmäisessä sukassa aloin hieman epäillä puikkovalintaani.

Olin ottanut 4 mm puikot ja tein pikaisia laskelmia. Kavennukseen tarvitsisin 18 kerrosta eli noin kuusi senttimetriä. 40 koon sukan pohjan pituus on 26 senttimetriä, eli kavennukset pitäisi aloittaa kun pohjan pituus on 20 cm. Tällä puikkokoolla pohjan pituudeksi tulisi kuitenkin huimaavat 28 senttimetriä, eli vähän turhan pitkäksi menisi. Ratkaisuna vaihdoin 0,5 mm pienempiin puikkoihin.

Puikkojen vaihtaminen auttoi: pohjan lopullinen pituus on juurikin 26 senttimetriä (venytettynä 27 cm) joten sain aikaiseksi juuri passelin kokoiset sukat koon 39-40 jalkaan. Muutenkin ohje oli aikamoisen selkeä ja lyhenteet oppi nopeasti. Iso plussa tuli valmiiksi värikoodatuista kaavioista.


Sijoitukseni oli tällä etapilla 139 jolla keräsin kuusi pistettä omaan laariini. Seuraavaan etappiin pyydettiin varaamaan 100 gr lankaa ja 5-7 gr kuvioväriä. Veikkasin, että saisimme hieman neuloa kirjoneuletta vaikkapa varteen tähtien muodossa.

Etapeista annetaan usein myös vinkkikuvat lankatietojen lisäksi. Lisäksi suunnittelijaa arvuutellaan ja kun viimeinen etappi on tiedossa, tiedetään yleensä myös kisasukan todennäköinen tyyli - vaikka joskus voikin tulla yllätyksiä vastaan.

-Ricchan-

1 kommentti:

  1. Upeat sukat! Luulen, että itse en pärjäisi koko kisassa, joten nostan todella paljon hattua sulle!
    Hauska muuten, että käytit sanaa "halvennus" - edesmennyt anoppini puhui myös aina halvennuksesta ostamisesta. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)