torstai 12. maaliskuuta 2020

SF 2019, jäähdyttely - Legato + pariskuntasukka

Nyt on aika hurja meno: Sen lisäksi, että sain kaikki etapit ajallaan ja vielä lämmittelynkin kisan puitteissa valmiiksi, niin keksin vuoden 2019 lokakuun loppupuolella, että haluan vielä neuloa Sukka-Finlandian jäähdyttelyohjeenkin.


Legato
(Legato in Ravelry)

Mikä: Palmikkovillasukat, 71 s. (koko 36)
Ohje: Legato / Merja Ojanperä
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Lanka: Novita Nalle turkoosi ja Novita 7 veljestä valkoinen
Kulutus: Turkoosi 67 gr, valkoinen 23 gr eli yht. 89 gr (44,5 gr/sukka)
Aikaa kului: 11,5 pvää

Olin ajatellut, että ehtisin kahdessa kuukaudessa neuloa nämä sopivasti joululahjaksi. Vaan kuinkas sitten kävikään... Marraskuu 2019 käytännössä hujahti jonnekin. Katosi. Puf vain. Yhtäkkiä oltiin joulukuussa ja sittenhän ne kiireet vasta iskivätkin. Joka tapauksessa, joululahjaksi nämä eivät ihan ehtineet. Mutta eipä hätiä, immeisiä kun voi lahjoa ympäri vuoden jos niin haluaa.

Ohje on tosiaan Sukka-Finlandia 2019 bonusohje, joka vaatii valitettavasti suurennuslasin. Kaaviot ovat aika pieniä ja niitä tihrustaessa meni sekä näkö että selkä... no ei sentäs. Ensimmäistä kaaviota ei olisi ainakaan saanut isommaksi kuin tulostamalla A3-kokoisena. Kaavio oli siis niin iso kuin sivulle vain mahtui. Tietysti ainahan voisi olla tabletti, että kyllä niitä konsteja löytyy jos ei simmujen tarkennus riitä.


Merja Ojanperä on tosiaan suunnitellut tämän mallin ja sen suomenkielisen ohjeen voi ostaa Räveltämöstä viiden euron hintaan. Ohjeessa on valitettavasti vain yksi koko (71 s), mutta sitä voi sitten soveltaa eri kokoisilla langoilla kuten allekirjoittanut teki. Tavoitteenani oli tehdä koon 36 sukat, joten lähdin kokeilemaan tiukkiskäsialallani josko Nalle olisi sopivan ohutta siihen tarkoitukseen. Ja olihan se.

Nimi tulee musiikin maailmasta ja on suomeksi "sitoen". Wikipedia kertoo: "kyseessä on musiikin esitystapa, jossa sävelten välissä ei ole taukoa, vaan ne liittyvät saumattomasti yhteen". Samaa on haettu ohjeessa, jossa pitsineule lähtee varresta ja jatkuu taukoamatta jalkaterän päällä. Parhaimmillaan sukassa on viisi eri palmikkoa menossa yhtä aikaa, mikä tekee yleisilmeestä omaan makuuni hivenen levottoman.


Yhden pitsin palmikonkäännöt ovat jotain mitä rakastan. Sillä saa niin helposti aikaan siroja kuvioita. Näissä sukissa päästään sen suhteen ilottelemaan oikein kunnolla varressa, mutta sitten palmikkoähky yritti iskeä. Meinasin sen lisäksi ahdistua kantapään kaaviosta, jossa oli kaiken kukkuraksi myös takareunastaan neulottuja nurjia silmukoita.

Kaaviossa oli kyllä yhden silmukan joustinta ja nurjia silmukoita, mutta se oli helposti muistettavissa koko kantalapun pituudelta. Pääsin siis ansaitulle meditaationeulonnalle, jolloin takareunaiset nurjat silmukatkaan eivät menoa haitanneet.


Kantapään keskellä kulkee yhden palmikon käännös aivan loppuun saakka ja se tasoittaa peilikuvapalmikot sukan varresta.

Koska halusin varmistaa turkoosin Nallen riittävyyden, tein alun joustinneuleen ja kantapään valkoisella 7veikalla. Niistä tuli söpön hahtuvaisia ja valkoinen korostaa kivasti sinertävää pirtsakkuutta. Turkoosia jäi kyllä sen verran, että olisin saanut molempiin kantapäät neulottua pääväreillä, mutta parasta olla varma.

Nämä sukat sopivat tavattoman hyvin pariskuntasukiksi viime kesäkuussa tekemilleni Hemmoille.


Taivaan Turkoosia
(Sky Turquoise in Ravelry)

Mikä: Perusvillasukat, 80 s. (koko 39-40)
Ohje: Hemmot / oma ohje
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Lanka: Novita 7 veljestä Aapo, väreissä taivas ja luonnonvalkoinen
Kulutus: Taivas 134 gr, valkoinen 27 gr eli yht. 161 gr (80,5 gr/sukka)
Aikaa kului: 7 pvää

Nämä sukat aloitin jo marraskuussa 2018, mutta sukan valmistumisen viime metreillä menin silmukoimaan aika ronskilla otteella ja kärkeen tuli kuoppa. Seurauksena menetin mielenkiintoni työhön täysin. Vasta toukokuussa 2019 sain aikaiseksi purkaa muutaman kerroksen verran jotta sain pääteltyä sukan kunnolla. Siitä ei sitten mennytkään kuin kolmisen päivää niin sukan pari valmistui ennätysajassa. Kun neulefiilis iskee, se todella iskee.


Nämä ovat ihan perussukat, joita neuloin silloin kun tarvitsin yksinkertaisen tv-neuleen itselleni. On jotenkin hiukan hankalaa olla tekemättä mitään television ääressä. Ei sillä, suoratoistopalveluahan sitä tulee lähinnä katsottua ja jo DVD:llä olevia sarjoja. Ne etenkin ovat niin tuttuja, että on pakko saada käsille jotain tekemistä.

Sukissa on joustinneule, joka jatkuu kärkeen saakka. Varressa on luonnonvalkoisella viisi raitaa, joiden välissä on yhden kerroksen raitoja. Isot raidat kasvavat niin, että ensimmäinen raita on 3 kerrosta, seuraava 4 ja kolmas 5 kerrosta. Sitten ne lähtevät vähenemään, kunnes viimeisessä on taas vain 3 kerrosta. Helppoa, sanoisinko jopa meditaationeulontaa.


Nämä ovat pariskuntasukat Legatoille: kirkkaan valkoinen ja luonnonvalkoinen, turkoosi ja hieman tummempi taivaan turkoosi. Jouduimme ukkelini kanssa olemaan kesällä 2018 evakossa putkiremontin ajan useamman kuukauden, joten halusin kiittää majoittajiamme näillä sukilla. Olen lahjan annon ajankohdan suhteen todella myöhässä, mutta ajatus on tärkein. Uskoisin.

Joten jos te ihanat ihmiset luette tätä, kiitos kun otitte meidät kattonne alle <3

-Ricchan-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)