torstai 4. lokakuuta 2018

Satoilun merkeissä

Niin se vain syksy on saapunut kaupunkiin - ja maallekin. Pohjoisessa on jo kuulemma satanut ensilumi, joten villasukille on tulee todellakin olemaan tarvetta. Sitä suuremmalla syyllä Sukkasato pärähti käyntiin Räveltämössä ja allekirjoittanutkin sinne muutamat lastensukat on saanut aikaiseksi. Tänä vuonna on myös osallistujien kesken arvontaa, joten kannattaa käydä kurkkaamassa.

Juuri nyt työn alla on jotain ihan muuta, mutta eiköhän lokakuun loppuun mennessä ehdi vielä ainakin yhdet sukat saada aikaiseksi. Ehkä jopa aikuisten sukat...


Siniset pikkuHemmot

Mikä: 1 v. lapsen sukat (40 s)
Ohje: PikkuHemmot (ohje tulossa)
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Langat: Novita 7veljestä Eero sininen ja Aapo luonnonvalkoinen
(75 % villa, 25% polyamidi)
Kulutus: Sininen 55 gr, valkoinen 16 gr eli yht. 71 gr (35,5 gr/sukka)
 Aikaa kului: 1,5 pvää

En halunnut tehdä taaperoikäiselle junasukkia, vaan jonkinlaista omaa sätöstystä. Alkuun tein 2o2n-joustinresoria, johon sitten junasukan tyyliin 4 kerrosta nurjaa, 4 kerrosta oikeaa ja 4 kerrosta nurjaa. Sitten vain neuloa posotin joustinta jonkin aikaa. Värinvaihdosta tuli mielestäni oikein kiva ja keveä.

Kantapää on ihan perinteinen hollantilainen, jonka jälkeen jatkoin jalkaterässä joustinta. Loppuun tein sädekavennuksen, silleen jännästi jotta saisin joustimen jatkumaan aivan loppuun saakka. Pohjan pituus on muistaakseni noin 18 senttimetriä, korjaan jos olen väärässä. Tuli kadotettua se lippulappunen johon olin merkinnyt kaiken oleellisen tiedon.

Nämä villikset lähtivät pummitytön varpaita lämmittämään. Uskon, että ainakin ympärysmitassa riittää kasvunkavaraa, mutta jalkapohjan pituus onkin sitten vähän epämääräinen.


Punaiset pikkuHemmot

Mikä: 1 v. lapsen sukat (40 s)
Ohje: PikkuHemmot (ohje tulossa)
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Langat: Novita 7veljestä Eero sininen ja 7 veljestä tummanpunainen
(75 % villa, 25% polyamidi)
Kulutus: Punainen 91 gr, valkoinen 16 gr eli yht. 107 gr (53,5 gr/sukka)
Aikaa kului: 2 pvää

Tein samalla kaavalla myös punaiset versiot. Pieniä sukkia ei montaa samankokoista oikein kannata samalla lapsella olla, mutta teinpä nyt kuitenkin kun malli oli mielestäni mahdottoman söpö. Sain näihin sukkiin myös kulutettua jo kuuden vuoden kypsään ikään ehtineen tummanpunaisen kerän.

On se vaan kauhea tunne, kun neulot ja epäilet langan riittävyyttä, neulot lisää ja neulot vaan lujempaa ettei lanka ehdi loppumaan... Onneksi hätävaraa jäi noin 30 sentin pituinen nyörinpätkä.

Ohje tulee muuten jossain kohtaa ilmaiseksi blogiin, kunhan saan tietää ovat koot kohdallaan. Kyseessä on taaperon jalkaan sovellettu versio aikuisten sukasta. Ohjeessa ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta kärkikavennuksien tekeminen siististi niin että kuvio jatkuu on se pahin ongelma. Onneksi mummi on tehnyt monet sukat tällä mallilla, joten niistä saa haettua vähän lisäosviittaa.


miniHemmot

Mikä: 6 kk lapsen sukat (40 s)
Ohje: PikkuHemmot (ohje tulossa)
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Langat: Novita 7veljestä Eero sininen ja Aapo luonnonvalkoinen
(75 % villa, 25% polyamidi)
Kulutus: Sininen 55 gr, valkoinen 15 gr eli yht. 71 gr (35 gr/sukka)
Aikaa kului: 2 pvää

Koska yövuoro on loistavaa sukanneulonta-aikaa, tein myös suvun uusimmalle tulokkaalle miniHemmot. Nämä ovat myös tehty samalla kaavalla, mutta pohja on noin viisi senttiä pienempi eli 13 cm.

Toivottavasti sukat mahtuvat, heitä ei kuulemma ole vielä ehditty testailla. Tai vaihtoehtoisesti sukat ovat aivan liian isot. Aina ei voi onnistua kerralla, eikä joskus toisellakaan. Onneksi mikään ei estä kokeilemasta uudestaan... paitsi tietysti jos vastaanottajalla on jo liikaa sukkapareja käytettäväksi.

Mistä tulikin mieleeni parit villasukka- ja käsityökeräykset, sikäli mikäli on liikaa lankaa ja aikaa sekä totta kai halua tehdä hyvää:

Villasukkia meripelastukselle!-ryhmä facebookissa.
- Kaikenkokoisia aikuisten sukkia ovat vailla.
 Käsitöitä saattohoitopotilaille-ryhmä facebookissa.
- Tarvitaan putkisukkia, turvalonkeroita, myssyjä.

-Ricchan-

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi :)