perjantai 30. maaliskuuta 2018

SF Etappi 2 - Kuvastin

Näitä villasukkia riittää kuvaamaan yksi sana: Kiroilusukat.


Kiroilusukat
(Swearing'alot in Ravelry)

Mikä: Villasukat, koko 39/40 (64s)
Ohje: Kuvastin - Veera Välimäki
Puikot: 3mm sukkapuikot
Langat: Novitan 7veljestä Eero taivas (75% villa / 25% polyamidi)
Kulutus: 136 gr (68gr/sukka)
Aikaa kului: 6 päivää

Se tunne, kun luot silmukat ja pohdit, mikseivät silmukkamäärät mene oikein... Vastaus: Sukat neulottiinkin varpaista varteen ja vielä pohja ennen päällistä. Ohjeenlukutaitoni kaipasi hiukan hiomista, kun ensimmäisen osan otsikossa lukee selkeästi isoin kirjaimin KÄRKI. Koska kukapa sitä lukisi koko nivaskaa ajatuksen kanssa kerralla, ensin luodaan silmukat ja sitten mennään osasto kerrallaan.

Muutenkin ohjetta lukiessa pitsikaaviot oli hassusti sijoitettu kirjoitetun ohjeen väliin, mutta muuten kokonaisuus oli selkeä ja mukavaa luettavaa. Lisäksi muihin ohjeisiin poiketen ensimmäinen sivu oli kansilehti, mistä tykkäsin oikein paljon.


TukuWool oli tarkoitettu sponsorilangaksi tätä sukkaa varten, mutta en lähtenyt kokeilemaan. Valitsin ihan vaan tutun 7veikan LankaLipaston uumenista, jotta saisin haluamani kokoiset sukat aikaiseksi. Ensimmäinen mielikuvani sukasta oli arabialainen tossu, sellainen lörpsäkkä sisällähengailusukka jota voisi kuvitella jonkun espoolaisen käyttävän maalaisromanttisen vanhan puutalon lattioilla tassutellessaan (toim huom. Kyseessä vain savon asukin henkilökohtainen mielipide stereotypioiden perusteella muodostettuna eikä se ole tarkoitettu espoolaisten loukkaamiseen).

Sukassa neulottiin kiertyvää palmikkoa varpaista varteen sekä varressa akillesjänteen puolelle myös kiertyvää palmikkoa. Ensimmäisessä sain reunuspalmikot täsmäämään samaa vauhtia päällisen reunapalmikoiden kanssa, mutta toisessa en enää.

Heti alusta tuli myös selväksi, että nämä sukat on selkeästi tarkoitettu magic loop-tekniikalle. Puikot tuntuivat olevan jatkuvasti tiellä ja silmukat ihan väärillä puikoilla. Tästä huolimatta loin silmukat ihan tavissukkapuikoille - ja samalla kertaa molempiin sukkiin koska arvelin saavani sukat nopeammin valmiiksi. Olisinpa vain tiennyt mikä edessä odotti...


Kantapää oli hyvinkin mielenkiintoinen neulottava. Tuntui, että kiilalevennykset ovat tosi jyrkät ja vahvistetun kantapään kuvio jäi toisessa sukassa hiukan epämuodostuneeksi kun sekosin silmukoissa. Onneksi toiseen sukkaan en tehnyt samaa virhettä. Lisäksi kantapäähän jäi pari ylimääräistä tuuletusaukkoa sekä nyppylä sileän ja vahvistetun neuleen vaihtumiskohtaan. Mielikuvani arabialaisista tossuista vain syventyi.

Palmikkokuvio oli mukavan yksinkertainen, mutta silti silmää miellyttävä. Myös neulominen sujui suhteellisen helpohkosti ja kuvion oppi ulkoa nopeasti. Perinteeksi muodostuvaan tapaani olin taas viimetipassa liikenteessä, ja vielä yövuorossa. Onneksi kulkijoita oli vain pari hassua ennen puoltayötä, joten sain melkein kaikki kahdeksan tuntia vain neulostaa ylhäisessä yksinäisyydessäni. Neulontavauhti oli huimaa ja sain molemmat sukat joustimen alkuun valmiiksi jo aikaisin, yhden aikaan aamuyöstä. Enää tarvittiin vain 12 kerrosta kierrettyä joustinta molempiin sukkiin... ja siitä se kiroilu vasta lähtikin.


Kerrottakoon, että kierretty joustin tarkoittaa sitä, että sekä oikea että nurja silmukka neulotaan takakautta. Nurja silmukka takakautta on tavalliseen verrattuna hivenen... tuskallisempaa. Seuraavaksi siis kuvailun sijaan suoria, sensuroimattomia lainauksia neulontamuistiinpanoistani:

"Hyi vittu mikä joustin."
"1 h = 7 krs"
"Tekee jo nyt fyysisesti kipeää."
"3.15 sain valmiiksi ekan."
"3:20 aloitettu toinen varsi."
"Veren maku suussa ja sormet turtina."
"4:50 joustin okei."

Sukat valmistuivat viiden aikaan aamuyöstä. Pikainen päättely, kuvien otto ja tuplapostaus foorumille maaliin lähetetyn sähköpostin lisäksi.

Voisinpa sanoa, että liioittelen kierretyn nurjan kurjuutta, mutta kun en. Oikean käden nimetön oli kunnolla turtana seuraavat kolme päivää, sillä takakautta neuloessa jotenkin painoin puikolla sormen nivelosaa. Sormi otti nokkiinsa sen verran tehokkaasti, että vasta viikon päästä tuntoaisti palautui täysin normaaliksi. Ranteisiin koski neuloa, ja mentiin vain silmukka kerrallaan. Miksi sukassa tehtiin kierrettyä nurjaa jäi arvailujen varaan. Se ei nimittäin ulkomuodollisesti eroa tavan nurjasta jos neuloo oikeat silmukat kiertäen.

Kiroilusta huolimatta tulevaisuudessa tulen neulomaan tällä ohjeella toisetkin sukat, mutta
a) ohuemmalla langalla
b) ohuemmilla puikoilla
c) kierretty joustin tavallisella nurjalla

Sijoitukseni oli tällä etapilla 150 /154. Jäihän sitä jopa viisi tuntia seuraavan etapin alkuun...

-Ricchan-

2 kommenttia:

  1. Tuota resorituskaa voi lieventää kiertämällä vain oikeat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi nopeuskisan vaatimuksista oli kierretty joustin, mutta tulevissa töissä aion kyllä neuloa ihan tavisnurjalla ja tosiaan kiertää ainoastaan oikeat silmukat :3

      Poista

Kiitos kommentistasi :)