keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Kesäinen syksymato


Kasvimato
(FernWurm in Ravelry)

Mikä: Pipo kaksivuotiaalle, 54cm (152 s)
Ohje: Ravelryssä Wurm by katushika
Puikot: 3 mm alumiinisukkapuikot
Lanka: Holst Garnin Tides,
värissä saniainen (70% villa, 30% silkki)
Kulutus: 44 gr
Aikaa kului: 10 pvää

Siskonpojalla oli synttärit aikaa takaperin. Reippaana tätinä en ollut neulonut tai hankkinut valmiiksi mitään, vaan tälleen kivasti jälkikäteen toimittelen lahjoja... Jotain neulottavaa tietysti, pipoista oli kuulemma puutetta. Langaksi valitsin Holst Garnin Tidesin. Lahjan saajan äiti-ihminen sai valita kolme värivaihtoehtoa, joista poimin sen kaikista kivoimman omaan silmään. Reilua(ko)?

Kun kävin noutamassa postista paketin ja pääsin vihdoin hypistelemään pipolankaa, epäilys valtasi mieleni. Tides tuntui kovin karhealta ensituntumaltaan. Titityyn sivuilla tosin todetaan, että se johtuu kehruuöljystä joka poistuu ensimmäisessä pesussa. Neuloin mallitilkun, törväsin sen veteen ja kas kummaa: lanka toden totta pehmeni. Vielä on aavistus karheutta jäljellä, mutta ehkä hellä 40c pesu vie viimeisetkin öljyt mukanaan.


Alkuun kerrottakoon, että kun yhdistetään villapolyamidilankoja käyttävä tiukkakäsialainen neuloja ja villasilkki, tiedossa oli monta puhahdusta ja parahdusta. Lanka vaati huomattavasti hellävaraisempaa neulontaotetta kuin mitä pystyin tarjoamaan. Tämän myötä katkenneita langanpäitä joutui laskemaan kahden käden sormilla. Vaan tulihan se piponen valmiiksi, ja vieläpä alle yhdestä kerästä. Neuloksesta tuli tiivistä, mitä nyt puikkoin vaihtumiskohdassa on vähän löysemmät silmukat. Ei haittaa.

Malliksi valikoitui Wurm, koska lanka toi mieleen madot, ruohon ja kevään - ihan täysi vastakohta koko syyskuun ulkona velloneelle harmaalle syksymössölle. Ohje löytyy Räveltämöstä englanniksi, mutta suomenkielinen versio piti metsästellä Lankakori Sekaisin-blogista.


Loin 152 silmukkaa saadakseni 54 cm päänympärykselle sopivan pipon. Neuloin alkuun Tekla-piposta tutun kaksinkertaisen reunan, pysyy sitten pienet korvat tuulelta suojassa. Sen jälkeen neuloin mallineuletta (6 kerrosta oikeaa ja sitten 6 kerrosta nurjaa), kunnes pipossa oli 72 kerrosta. Sen jälkeen kavensin joka kerros 8 silmukkaa. Tavoitteenani oli saada aikaan smurffityylinen pipo, mutta kavennuksien väliin olisi pitänyt laittaa välikerroksia. Ehkä sitten seuraavalla kerralla (lisäksi voisin aloittaa mallineuleen nurjalla).

Ja kuten aikaisemmin totesin, lanka katkesi milloin missäkin neulomisen vaiheessa, jopa loppumetreillä päätellessäni työtä. Se oli kuitenkin täysin oma vikani, en osannut arvostaa herkkyyttä jota silkki toi lankaan villan lisänä. Tides on riittoisaa ja pipo valmistui tosiaan alle yhdestä kerästä - huolimatta hitonmoisesta silmukkamäärästä. Ilmeisesti pitänee neulostella samaa sarjaa pipo pienemmällä silmukkamäärällä, parit lapaset sekä kenties kauluri. Ja toinen pipo, mutta ehkä tällä kertaa sisko pääsee vaikuttamaan myös mallivalintaan - mutta se on sitten sikälimikäli juuri alkaneilta töiltä sekä SukkaFinlandialta joutaa... Kaikenlaista tekemistä riittää.


Ulkomuodoltaan pipo on kiva. Se venyy ja paukkuu, sekä luulisi mahtuvan kaksivuotiaalle riittävän pitkään. Uskomatonta kyllä, oma päänympärykseni on täysin sama kuin siskonpojalla - tai ainakin lapselle vähän liian pieni pipo tuntui omaan päähän pienelle ja sopiva pipo sopivalle. Asia kummastutti, mutta neulojapuoleni ilahtui niin maan mahdottomasti kun sai testata neuleen sopivuutta ihan omaan päähän.

Tällä kertaa pelkoni kävi toteen ja Wurmista tuli vähän iso sekä miulle että pienelle, mutta kauluripipo auttaa kuulemma tähän asiaan. Ja onpahan sitä kuuluisaa kasvunvaraa.

-Ricchan-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)