lauantai 29. huhtikuuta 2017

Kirja-arvostelu - Synkät kuteet

En ollut uskoa silmiäni, kun satuin törmäämään Synkkiin kuteisiin. Tähän hätään ei muistu mieleen missä, mutta vau! Kerrankin ihan jotain erilaista kuin perinteiset neulontakirjat. Ja oli ilmeisesti Savonlinnan kirjastotätien mielestä niin erikoista, että pääkirjasto Joelissa se on sijoitettu nuorten harrastukset-kirjoihin eikä yläkerran neulontakirjallisuuden pariin. En voi arvostaa. Onneksi sentään kirjoja on hankittu kaksi ja kirjastoauton opus on aikuisten osastolla.

Mutta siis, unohtakaamme pastellivärit ja söpöt kirjoneuleet, täältä tulee mustaa neulontaa hämärän rajamailta 160 sivun verran.


Synkät kuteet - musta neulekirja

Kirjoittanut: Marjukka Vuorisalo & Mila Duktig
Julkaistu: 2014
Kustantaja: Moreeni

"Raunioromantiikkaa ja kauhutunnelmaa samassa paketissa brittiläiseen tyyliin."
-Abbeyn esittelyteksti (s. 83) 

Esipuheessaan kirjailijat kertovat, että heidän mielensä teki kovin tehdä goottityylisiä asusteita neulomalla. Valitettavasti useimmat neulemallit ovat hieman hellyyttäviä eli kauhuversioita ei tahtonut löytyä, joten vastaus oli selkeä: jos sitä ei ole, luodaan se. Ja niin syntyi tämä viehättävä teos joka kutkuttelee allekirjoittaneen mielen synkkiä nurkkia.


Ohjeet koostuvat esittelysivusta, jolla on usein mustalla taustalla musta mallineule (Tyylistähän ei muuten poiketa koko kirjan aikana, mallina ollut koirakin on tummasävyinen). Hiukkasen haastavaa silmille, mutta onneksi sentään ohjeet ovat valkoisella pohjalla. Mikäli kaavioita on, ne on sijoitettu seuraavalle sivulle/aukeamalle. Koska mustiin pukeutuva kansa kulkee yleensä omia polkujaan, on myös kirjan ohjeissa annettu vapauksia: neuloja saa itse päättää haluamansa muotoilutavat.


Koska kirja on myös iso (A4-kokoinen), on helppo jättää aukeama levälleen ja neuloa surruttaa eteenpäin. Ohjeita on niin paitoihin, hamosiin, laukkuihin, asusteihin, vauvan bodyihin sekä koirain lämmittimiin. Hämähäkit, luurangot ja pitsikuviot ovat suurimmassa osassa kuten goottimuodissa kuviot yleensäkin.

Vaikeusasteita on viisi ja ne on merkitty pääkalloin. Allekirjoittanut tosin kosahtaa jo kolmen pääkallon kohdalla, en ole koskaan yhdistellyt saumoja neuleissa. Jokaisessa ohjeessa on kerrottu myös käytetty lanka, tiheys, oletettu langan menekki ja valmiin vaatteen koko.


Lankana on käytetty Novitan 7veikkaa, Nallea ja Isoveljeä, mikä tuota... Noh, 7veikkahan tarvitsee useamman kastelukerran pehmetäkseen ja olisi ehkä ollut parempi käyttää jotain silkkisempää tai kenties laskeutuvampaa lankamateriaalia. Kaikenlaisia mahdollisia herkkulankoja on netti pullollaan ja sitten tartutaan markettitavaraan... Vai enkö vain osaa arvostaa kaikkien saatavilla olevaa tuotetta tarpeeksi?


Päävärit ovat musta, punainen ja valkoinen, satunnaista turkoosia ja violettia unohtamatta. Kirjoneuleiden lisäksi tarjolla on myös kuvioneuleita. Kokotarjonta ulottuu M-koosta 3XL:ään eli vaatteita on tarjolla kaikenmallisille sekä -kokoisille.

Ohjeita en ole ehtinyt testaamaan, olen vain ihastellut ja kokenut suurta houkutusta ryhtyä saman tien neulomaan. Toteutettavien listalle pääsivät ainakin Mustard Gas ja Notre Dame. Myös Tassutellen on aivan ihana, siitä onkin Ravelryn puolella jo pari toteutettua projektia. Muutenkin neuleiden nimiin on panostettu huolella, ne yksinään houkuttelevat tarttumaan puikkoihin. Toivoa sopii, että kirja saavuttaa useamman neuloosin vaivaaman ja sitä kautta houkuttelee uskaltautumaan pois mukavuusalueeltaan

Kokonaisuutena teos on aivan loistava, tykkään kovasti (ei vissiin kai tullut tarpeeksi selväksi?). Omasta kirjahyllystä ei vielä tätä teosta löydy, mutta tiedän ainakin erään joka tulee niin saamaan tämän kirjan synttärilahjakseen...

-Ricchan-

4 kommenttia:

 1. Tekijät kiittävät ilahtunein mielin ja toivovat että ohjeista on iloa! Erraatta löytyy mm. Synkät kuteet-sivuilta facebookista. Kiitos! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosa, errata on aina hyvä olla olemassa. Mukava että iloista mieltä on saatu aikaan blogin lukijoiden lisäksi myös teille kirjan tekijöille ^__^

   Poista
 2. I wish I could get this book somewhere...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Actually you can:
   https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=2889233

   Old book shop named Kirjamari has this one in their shop :D You can send them an email about it: kirjamari@luukku.com

   Hope you will enjoy the book <3

   Poista

Kiitos kommentistasi :)