maanantai 2. helmikuuta 2015

Varpaista varteen

Osallistuin viime kuussa paikallisen lankakaupan (Pyöröpuikko) kahden päivän kurssille, jossa neulottiin villasukat
a) varpaista varteen
b) magic loop-tekniikkamaisesti kaksi sukkaa yhdellä kertaa

Ensimmäisenä iltana olin viimeinen saapuja, nappasin vain nopeasti pari violettia kerää lankaa ja menin ahdistumaan nurkkaan. Uppo-outoja naamoja kaupan täydeltä, voisi todeta että ujous nosti hiukkasen päätään. Muut kaivoivat keriensä sisältä langanpäät ennen silmukanluonnin aloittamista, miekin mietin sitä mutta tuumasin sitten ajatuksissani että olenpa ernu (=erilainen nuori) ja annan langan kulkea ihan suosiolla päältä vaan. Tuumasta toimeen ja puikot käteen.

Illan aikana luotiin silmukat ja tehtiin kärkilevennykset. Alkuun olo oli hiukan turhautunut, koska "tottakaihan mie nyt tämän osaan kun olen neulonut jo monta vuotta"-mentaliteetti oli iskostunut päänuppiin. Ei siinä kuitenkaan auttanut kuin kysyä rohkeasti apua, vaikka paniikki meinasikin jossain vaiheessa iskeä xD


Seuraavaksi meillä oli viikko aikaa neuloa sukkaa jalkapöydän pituudelta, ja toisena iltana tehtiin kantapää. Nopeimmat aloittelivat illan aikana jo vartta, ja Tinna saikin olla neuvomassa alituiseen kuinka asiat tehtiin kun jokainen edistyi omaa tahtiaan.

Ennen kuin opin kuinka kuljettaa sukkia pyöröpuikolla ja kaapelilla, oli meininki suhteellisen tuhajavaa. Sohvalta kuului miehen mukaan tasaisin väliajoin ähkimistä ja puhisemista, kun yritin tiukalla käsialallani saada silmukat siirrettyä kaapelilta puikolle. Kädet hikoaa, lanka ei luista puikoilla, ei näe jos ei ole ymmärtänyt laittaa valoja päälle... Näitä perusongelmia joita neuloja kohtaa.




(V3 in Ravelry)

Mitä: Villasukat varpaista varteen-tekniikalla, koko n. 37 (56 s)
Miten: Neulomalla, pyöröpuikko 3 mm (120 cm)
Mistä: teetee pallas tumma liila (80 % villa, 20 % polyamidi)
Miten paljon: 58 gr (29 gr/sukka)
Miten pitkään: 2 viikkoa

Koska nämä menevät Muistojen Lipastonlaatikkoon, en vaivautunut tekemään vartta niin pitkään kuin olisi ollut kerää. Syitä on kaksi: allekirjoittaneen laiskuus ja haluaisin tehdä tästä samasta langasta itselleni ranteenlämmittimet (sitä jäi sopivasti 20 ja 22 gr).

Kurssilla annettiin vinkkiä, että näiden sukkien kanssa tulisi käyttää joustavaa päättelyä, joten Jeny's bind-off jelppasi tässäkin asiassa:
Nosta 1 s. Tee langankierto, neulo 1 s ja tee ylikavennus niin, että nostettu s ja langankierto sujahtavat neulotun silmukan ylitse. Puikolle jäävä silmukka korvaa nostetun silmukan.

Että näin. Vaikeuksien kautta voittoon, josta huolimatta sukat ovat hiukan liian napakat omaan jalkaani. Normaalisti 7veljeä neuloessani on puikoilla 64 s, kun taas näissä oli (syystä tai toisesta) vain 56. Teetee on kuitenkin 50 gr/130m ja 7veli 50 gr/100 m eli aika samoissa vahvuuksissa. Luulisin.


Teetee ei oikein taida lankana kestää käsittelyssäni, minkä voisi päätellä ylläolevasta kuvasta. Nukkapallerot hengailevat käyttämättömmissä sukissa jo valmiiksi ja jälki on muutenkin kuluneen näköistä.


Irvistäväthän nuo sukkani vielä kaiken huipuksi varpaiden luota, kun jotenkin en saanutkaan tehtyä tarpeeksi tiukkaa tai jotenkin muuten vaan sohlasin. Lisäksi varren kohdalla välillä piti pysähtyä siirtämään lankaa puikolla ja sitä kautta joustinneuleen oikein-neulotuissa kohdissa ensimmäinen silmukka on löysempi kuin toinen.


Koin tämän uuden opetellun tekniikan hankalaksi, eikä se loppujen lopuksi ollut oikein miun juttuni... mutta oli tämä silti ehdottomasti vaivan arvoista. Opin paljon uusia asioita: uuden silmukoidenluontitavan, kuinka neulotaan vahvistettu kantapää, sekä tietysti juuri sen mitä itse hain: avarsin neulemaailmaani ja neuloin sukat eri tavalla kuin normaalisti.


Ylläoleva kuva on meidän kurssilaisten sukkasista. Kuva on (c) Pyöröpuikko, jonka kopioin luvattomasti naamakirjan sivuilta, muahahahaa~ Oli hauska tepsutella kuvattavaksi, kun sukat olivat vielä pyöröllä ja piti siirtyä metrin verran sukat jalassa ilman että silmukat karkaisivat xD

Hauskaa oli kun Tinna kysäisi, että mitäs seuraavaksi opetetaan Lappeenrannalle (hän oli järjestänyt myös syksyllä kaksi samaa kurssia ja nyt oli menossa kaksi päällekkäin). Hurjalta hänen seuraava ideansa kuulostikin: Neulotaan sukat pyörönä niin että aloitetaan kantapäästä. Huh huh, mutta pieni masokisti sisälläni pohti jo että sehän voisi olla hauska kokemus.

~Ricchan~

4 kommenttia:

  1. Aina kannattaa opetella jotain uutta tai ainakin kokeilla. Minulla on tuo magic loop- tekniikka kokeilematta, jotenkin se kuulostaa hankalalta. Sukkia olen tehnyt varpaasta varteen ja onhan se välillä virkistävää tehdä eritavalla.
    Onpas kulunut paljon tuo Pallaslanka. Minulla taas seiska veikka kuluu paljon nopeampaan. Eikös tuo Pallas ole enemmän _Nallen vahvuista, vai muistelenko väärin... Hienot sukat joka tapauksessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan olla että miulle sattui maanantaikerät osumaan kohdalle :/ Pallas oli kyllä hirmuisen pehmoista lankaa ja taisi se olla noin nallen vahvuista, muistaakseni... Kulumisesta en tiedä verrattuna 7veljeen, pitäisi kai tehdä kulumispostaus perheelle tehdyistä villasukista. Kiitos ideasta :)

      Poista
  2. Haluaisin oppia tuon varaista kärkeen -tekniikan! Ostin oikein kirjankin aiheesta, mutta ei vaan lähtenyt homma aukeamaan. Olisipa kurssi täälläkin, tarvitsisin varmaan ohjausta ihan kädestä pitäen.
    Lankani olen järkännyt vahvuuden ja koostumuksen mukaan, Nallet ja Pallakset samassa korissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tinna (Pyöröpuikon omistaja ja kurssin opettaja) oli tosi ihana ja nimenomaan kädestä pitäen opetti :D Suosittelen todella paljon kokeilemaan, siitä voi saada inspiraatiota muihin neuletöihin.

      Poista

Kiitos kommentistasi :)