torstai 9. huhtikuuta 2020

Adventtilapaset vuodelta kymmenen ja kahdeksantoista

No hurjaa, miten aika tuntuu kiitävän. Vastahan me Ma-Chanin kanssa kehittelimme adventtiKAListelun ja nyt siitä on jo pari vuotta kulunut.

Sain kyllä aikaiseksi jokaista kokoa yhden lapasen, mutta S- ja M-koon veijareille ei tullut tehtyä pareja, joten ne saivat julman purkutuomion. Tässä kuitenkin L-koon lapaset, jotka on käytössä todettu hyviksi ja lämpimiksi.


Adventtilapaset (L-koko)
(Adventtilapaset in Ravelry)

Mikä: Kirjoneulelapaset (56 s.)
Ohje: Adventtilapaset, (1. osa) / Kässäätkö-blogi
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Lanka: Gjestal Maija, väreissä musta ja violetti
Kulutus: Musta 38 gr, violetti 34 gr eli yht. 72 gr (36 gr/lapanen)
Aikaa kului: 5 pvää

Kaikki ohjeen osat löytyvät tästä listasta:
- Lähti lapasesta KAL - osa 1/4
- Lähti lapasesta KAL - osa 2/4
- Lähti lapasesta KAL - osa 3/4
- Lähti lapasesta KAL - osa 4/4

Kokoja on kolme: S - 40 silmukkaa, M - 48 silmukkaa ja L -56 silmukkaa. Ohje on ilmainen, joten toivoisimme, ettei sillä tehdä neuleita myyntiin asti. Pienimuotoinen hyväntekeväisyys on sallittua, mutta rahallista ansiota ei sovi oikein ruveta tekemään.

Lapasissa neulotaan ensin alkuun kahdella värillä joustinneuletta, jonka jälkeen aloitetaan intialainen peukalo. Sen jälkeen noudatellaan kirjoneulekuviota ja tehdään nauhakavennus. Peukalossa kikkaillaan väreillä, jotta siihen tulee yksivärinen pää. Suurimmat haasteet ovat siis kirjoneuleessa ja riittävän löysässä ranneosassa.

Omia lapasiani modasin tekemällä oikean käden peukaloon reiän älypuhelinta varten. Reikä olisi saanut olla korkeampi, mutta muuten ei moitittavaa. Käsialassani sen sijaan valitettavasti on hieman moittimista, oikea lapanen kinnaa hieman rystysien kohdalta. Vasemmassa ei ole ongelmia, joten kehtaan käyttää näitä ainakin jonkin aikaa.


Kuvioihin halusin ehdottomasti Karjalan ruusun ja sain sen kinuttua läpi. Ma-Chanin loistava ajatus oli tehdä istuva intialainen peukalokiila, mikä oli kokonaan uusi tekniikka. Kuvioneuleet jaoimme niin, että mitä pienempi koko, sen pienemmäksi kuvio käy. L- ja M-koon lapasissa on neljä kukkaa, mutta pienimmässä vain kolme.

Gjestalin Maija oli tarkoitukseen juuri sopivaa lankaa. 85% villaa ja 15 % polyamidia lämmittää mukavasti ja tuntuu pehmeältä. Napakasti neulottuna se myös pitää kirjoneuleessa tuulta loitolla sen verran, että -10 asteessakin pärjää.


Lapaset lojuivat päättelemättä lähes vuoden verran, ja päättelin ne odotellessani vuoden 2020 saapumista. Tammikuussa saimme vihdoin kuvattua nämä, Totoro-pehmolelun suosiollisella avustuksella. Sillä on hieman suloisen huolestunut ilme, mikä tuo kivaa lisää näihin otoksiin.

Voi olla, että yritän neulostella nuo muut kootkin jossain vaiheessa. Omalla käsialallani saan tosin 3 mm puikoilla niin pitkät ja kapeat lapaset, etten usko kellään teinilläkään olevan niin ohuita näppejä.

Toivottavasti joku innostuu kokeilemaan ohjetta. Se on meidän ensimmäinen yhteinen teoksemme ja allekirjoittanut on ainakin hirmuisan onnellinen, että saimme sen tehtyä ja julkaistua ajallaan.

-Ricchan-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)