torstai 11. toukokuuta 2017

Kirja-arvostelu - Kerällä

Mitä tehdä, kun olisi vain rajallinen määrä aikaa ja pitäisi mahdollisesti samaan aikaan kun neuloo keskittyä myös muuhunkin tekemiseen? Sen kertoo meille lankakauppias Rosalan saaristosta.


Kerällä - kotiin ja ylle: 45 nopeaa käsityötä

Kirjoittanut: Jonna Hietala
Julkaistu: 2013
Julkaisija: WSOY

 "Erilaiset langat ovat kuin kutkuttava seikkailu. Miltä ne tuntuvat kädessä, miten ne liukuvat puisella puikolla, entä metallisella, miltä ne tuoksuvat?"
- Jonna, Lukijalle (s. 5)

Kirjan ideana on panostaa laatuun ja perusvaatteeseen, siihen aina joka paikassa hyvältä tuntuvaan ja sopivaan luottovillapaitaan tai asusteeseen. Ja jokainen neulojahan tietää, että kun tarvitaan hyvä ja kestävä neule, lanka on hyvin suuressa osassa tässä tarinassa joka alkaa kun silmukat pistetään puikoille.


Kerällä inspiroi ainakin miuta, suuret ja isot valokuvat vievät ajatukset mennessään vaikka ohjeet ovatkin lyhkäisiä ja helppoja. Valokuville on joissain tapauksissa annettu kokonainen aukeama ja ne luovat omanlaisensa tunnelman joka nousee esille kirjan sivuilta. On monenlaista käsityötä ja monta eri tapaa luoda niitä. Sen takia onkin kiva, kun neuleet on ensimmäisellä sisällysakeamalla lueteltu käyttötarkoituksen mukaan ja toisella taasen tekotavan mukaan.

Kerrottakoon heti alkuun, että Hietalan lankakaupan nimi on Kerä. Tämä yllytti allekirjoittaneen poskipäitä hymyilemään, tykkään kovin sanaleikeistä. Sanasta sanaan, kirjaa voisi kuvailla yhdellä ja selkällä suomenkielen sanalla: Rouhea. Rouheita neuleita, rouheita värejä, rouheaa rouheaa, rouheaa.


Ohjeet ovat tosiaan tavallisia ja helppoja, juuri sellaisia kivoja välipaloja isojen - ja joissain tapauksissa monimutkaisten - neuleiden välissä tehtäväksi. Mallineuleiden sekä -virkkuiden värit korostavat kirjan kuvailusanaa: löytyy harmaata, mustaa, oljenkeltaista, sinistä, valkoista. Luonnollisia värejä.


En voi kylliksi kehua kuvia, jotka ovat riittävän isoja sekä selkeitä. Lisäksi huomaa, että kirjailija on ollut toimittaja: neuleista kerrotaan vähän taustatarinaa ja ohjeet ovat selkeästi kirjoitettuja vaihe vaiheelta. Erilaisia vinkkejä on ripoteltu pitkin poikin kirjan sivuja, mikä lisää mielenkiintoisuutta myös malleja ihastellessa.


Rehellisesti sanottuna kirjan kansikuvan perusteella en lähtisi lukemaan, mutta näin käsityölehdessä juttua tästä kirjasta sekä sen mielenkiintoisimmasta ohjeesta, japanilaisesta pesusienestä. Uteliaisuus vei voiton, ja onneksi veikin.

Pesusienen lisäksi ohjeista mieleen jäivät Kummasta päästä-villasukat sekä Muisto mummusta-lapaset. Näiden ohjeiden lisäksi en usko käyttäväni kirjaa mihinkään muuhun, mutta toisaalta Ravelryssa jonossa odottaa 854 ohjeen pituinen jono - ja se vain kasvaa.

Aloittelijan kannalta tämä olisi aivan loistava kirja, vaikka tekniikka-osiota ei olekaan ollenkaan. Kirjailija on selvästi luottanut siihen että jokainen osaa kyllä etsiä netin suuresta maailmasta ohjeet oikean ja nurjan silmukan tekoon, virkkauksen alkeisiin ja neulan käyttöön. Sen enempää ei oikeastaan edes tarvitakaan.


Loppuun kerrottakoon vielä, että lankakauppa Kerä voi hyvin ja villaisesti vaikka onkin siirtynyt uuden huoltajan hoteisiin (kiitos KristiinaS tästä tiedosta), kotisivut löytyvät täältä. Jonnan blogi Musta tuntuu sai päätöksensä lokakuussa 2013, ja tästä jatkanut toinen blogi Viimeinen silmukka on saanut viimeisimmän päivityksensä joulukuussa 2014. Kirja on ihana, lukekaa ja ihastelkaa.

-Ricchan-

3 kommenttia:

 1. En huomannut, että olisit maininnut että lankakauppa Kerä ei enää ole JOnna Hietalan kauppa. Hän myi sen viime kesänä Rosalaan. Jonna on tuottanut kaksi Taito-lehteä mutta lopettaa sen. Oma lehtensä Laine voi ja myy hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. . . . siis lopettaa Taiton tuottamisen, ei lehteä;) JOnna siirtyy taas uusiin haasteisiin.

   Poista
  2. En ollut tietoinen kaupan myynnistä kirjoitusta tehdessä, kiitokset tiedosta :3

   Poista

Kiitos kommentistasi :)